Veel mensen zorgen voor oververhitting van de houtkachel om zo snel mogelijk een vuur aan te maken in een koud huis. Dit met het doel om zo snel mogelijk de kamer te verwarmen.

Bij oververhitting kunnen zowel de kachel als de pijp beschadigen. En, er kan zelfs brand uitbreken.

De kachel kan zo heet worden dat de kachel roodgloeiend wordt. Schroeven kunnen gaan vastzitten en afdichtingen kunnen gaan verbrokkelen. Ook kunnen platen losraken zodat de luchtregeling wordt bemoeilijkt.

Blijf denken aan de risico's van oververhitting. De garantie vervalt in dergelijke gevallen.

Waarschuwing voor alle houtkachel gebruikers:  een bovenplaat kan op een gegeven moment stuk gaan door soms (of met regelmaat) te snelle heftige opwarming van 12 gr naar 200 gr (door bijvoorbeeld stoken met pallethout)

Waarschuwing gebruik van een voor u onbekende brandstof hitte afgifte van bijvoorbeeld harde houtsoorten en geperste Peni kay of Ruf briketten en hier een teveel van in de kachel. Dit is prima brandstof, maar probeer eerst met kleine hoeveelheden van deze voor u onbekende brandstoffen hoeveel warmte hier af komt.

Want het kan zijn dat de bovenplaat en alle onderdelen in de brandkamer van de kachel soms onbedoeld te snel en langdurig oververhit raakt.

Waarschuwing: onderdelen van binnenwerken van de brandkamer die met het vuur in contact komen vallen nooit onder garantie van de fabriek van welk merk dan ook.

Ook glas valt nimmer onder garantie.

 

Wat valt dan wel onder garantie? Probeer dat nu eens te vinden op Google van alle bekende merken.